Rasadnik CULJAK
SORTE
Ai
Aromaticni
Burbank
Ferraduel
Ferragnes
Fra Giulio Grande
Jaltski
Nonpareil
Texas
Truoito
Tuono
Sarajevske tufahije

Badem

Sinonim:Bajam, mendula
Engleski naziv:Almond
Latinski naziv:Prunus amygdalus

Badem je biljka iz porodice badema (Amygdalaceae). Biljka je drvenasta (dosegne visinu 4-9 m) s bijelo-ružičastim cvjetovima i kostunicavim plodovima. Porijeklom sa Bliskog Istoka, gdje je kultiviran jos u starom vijeku (3000-2000 g. pne.) i raširen po cijelom Sredozemlju. Postoje dvije osnovne podvrste: gorki badem (koristi se u alternativnoj medicini) i slatki badem (koristi se za prehranu, posebno kod izrade kolaca).

Uzgoj

Badem je heliofitna vocka i da bi postigao dobru kvalitetu zahtjeva mnogo svjetla i topline u vrijeme dozrijevanja plodova. Cvjeta vec u januaru i njegovi njezni, osjetljivi cvjetovi propadaju zbog januarskih mrazeva i jakih sjevernih vjetrova. Stoga je potrebno mijenjati sortiment s kasnocvjetajucim sortama kako bi se izbjeglo nepovoljno djelovanje vremenskih prilika u januaru i februaru. Ostecenja od niskih temperatura nastaju u nekih sorata badema tek pri -27 C. Cvjetovi neposredno prije otvaranja mogu izdrzati temperaturu do -3,5 C, a u nekih sorata i do -4 C. Otvoreni cvjetovi i mladi zametnuti plodovi stradavaju na temperaturi od -1 C do -2 C. Badem vrlo dobro podnosi visoke temperature, pa izdrzi bez ostecenja i do 50 C.

Za badem je vrlo vazno da ima dovoljne kolicine oborina u vrijeme intenzivnog rasta vegetativnih i generativnih organa (mladica i plodova). Kod nas se badem ne navodnjava, osim ako se zele osigurati visoki i stabilniji prirodi. Na taj se nacin prirodi mogu pove?ati i za 40%. U vrijeme dozrijevanja nema potrebe za navodnjavanjem jer plod badema otpusta vodu. Od svih vocnih vrsta badem najbolje podnosi susu.

Bademu odgovaraju duboko drenirana pjeskovito-ilovasta ili ilovasta tla, koja su bogata humusom, mineralnim hranivima i imaju neutralnu, slabo kiselu ili slabo neutralnu reakciju. Tla trebaju biti dovoljno rahla jer badem ima vrlo razvijen korijen, koji prodire i do 4 m dubine.

Uzgaja se na razlicitim nadmorskim visinama. U Sredozemlju se uzgaja se do 600 m nadmorske visine. Kod nas se ne praktikuje uzgoj na visini iznad 1 000 m nadmorske visine. Razlog tome je povecana vlaznost vazduha i time i losa rodnost.

Prije sadnje zemljiste treba pripremiti dubokim oranjem na 40 cm uz ravnomjerno rasipanje mineralnog djubriva . Ako ce se sadnja obavljati u jesen duboko oranje trebamo izvrsiti u toku leta, a za proljetnu sadnju od ljeta do zime, ako vlaznost zemljista to dozvoljava.

Tamo gdje se ne navodnjava zasad sadi se na 6x4m. Tim nacinom sadnje za jedan hektar je potrebno 416 sadnica. U navodnjavanom zasadu sadnja se izvodi na 4x5m. Najcesci uzgojni oblik je prostorni i spalirni.

Plodovi badema nemaju ravnomjerno sazrijevanje. Berba je u jesen. Prvi sazrijevaju plodovi koji rastu na vanjskom dijelu krosnje. Kada je plod sasvim zreo puca omotac, a plodovi ispadaju. Berba moze biti rucna ili masinska. Nakon berbe bademe treba ocistiti i osusiti, pa tek onda skladistiti.

Odrzavanje zemljista i djubrenje nasada badema vrlo su slicni takvim mjerama kao kod breskve i nektarine.

Kao biljka koja voli svjetlost, zahtjeva orezivanje krosnje da bi svetlost bila sto bolje iskoristena. U sjeni se slabo razvija. Ako nema svetlosti, unutrasnje grane ogole i smanjuje se prinos.

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.

 
Energetska vrijednost kcal / kJ 578 / 2416
Masti g 50,64
- zasićene masne kiseline g 3,88
- jednostruko nezasičene masne kiseline g 32,16
- višestruko nezasičene masne kiseline g 12,21
Ugljikohidrati g 19,74
Vlakna g 11,80
Bjelančevine g 21,26
Sol g 0,00
Vitamin A μg 5,00
Vitamin D μg 0,00
Vitamin E mg 25,87
Vitamin K μg 0,00
Vitamin C mg 0,00
Vitamin B6 mg 0,13
Vitamin B12 μg 0,00
Tiamin mg 0,24
Riboflavin mg 0,81
Niacin mg 3,93
Pantotenska kiselina mg 0,35
Kalij mg 728,00
Kalcij mg 248,00
Fosfor mg 474,00
Magnezij mg 275,00
željezo mg 4,30
Cink mg 3,36
Bakar mg 1,11
Mangan mg 2,54
Selen μg 2,80
BAZA ZNANJA
BLOG
14.10.2016.
Najzdraviji orašasti plod
 
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana