Rasadnik CULJAK
SORTE
Doma?a
Haschberg

Bazga

Sinonim:Crna bazga, zovina, zovika, bazgovina, bazika, bazovina, bažovina, boza, šambik, crna zova
Engleski naziv:Black elder, elderberry
Latinski naziv:Sambucus nigra L.

Bazga (ili zova lat. Sambucus) je biljni rod listopadnih grmova ili niskog drveća.Prije je bazga svrstavana u porodicu kozokrvnica (Caprifoliaceae), a danas se nakon genetskih istraživanja svrstava u porodicu Adoxaceae. Raširena je u umjerenom i suptropskom području sjeverne hemisfere (Europa, Sjeverna Amerika, dijelovi Azije), ali postoji i na južnoj hemisferi. Biljka ima sitne bijele cvjetove grupirane u velike štitaste cvatove. Plodovi su bobičasti. Cvjetovi i plodovi se upotrebljavaju u prehrani i medicini.Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna bazga (Sambucus nigra) i crvena bazga (Sambucus racemosa).Bazga je u samome vrhu najstarijih i najlijekovitijih ljekovitih biljaka u Europi .U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi bazge: cvijet, lišće, bobice, kora i korijen.

Uzgoj

CVIJET - bere se sredinom ili krajem 5.mjeseca. Cvjetovi bazge sadrže tvari koje potiču znojenje i liječe bolesti dišnoga sustava. Ukoliko se vrući čaj od bazginoga cvijeta uzme na početku prehlade,upale krajnika,upale grla i gripe onda on pridonosi brzom izlječenju bolesti jer potiče krvotok,izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari...bazgin čaj se može davati i djeci tijekom bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi ublažio osip i ubrzao oporavak....bazgin čaj od cvijeta bazge smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi pa olakšava prehlade,katar,upalu sinusa,začepljenje bronhija a budući da djeluje i opuštajući....ublažava i kašalj te pomaže kod astme..

BOBICE - u 9.mjesecu beru se zrele crne bobice bazge koje su korisne za probavne smetnje,za borbu protiv slabosti i stresa,korisne su i kod avitaminoze,zatvora i neuralgija. Sadi se u jesen ili proljeće. Jesenskom se sadnjom postiže potpuniji rast korijena i pravovremeno kretanje vegetacije u proljeće te se jesenska sadnja preporuča pred proljetnom. Ipak, problem jesenskoj sadnji mogu predstavljati voluharice. Proljetna se sadnja preporuča jedino u brdsko - planinskim uvjetima, gdje postoji opasnost od zimske pozebe. Budući da se glavnina korijenja rasprostire na 10 do 20 cm pa je prije sadnje potrebno tlo pripremiti oranjem na 40-tak cm dubine. Oranje se preporuča obaviti u augustu.

BAZA ZNANJA
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana