Rasadnik CULJAK
SORTE
Adria
Beauty lady
Blake
Bonanza
Cardinal
Collins
Cresthaven
Dixired
Dolores
Early redhaven
Elegant lady
Favorita III
Fayette
Fidelia
Fillete
Flaminia
Flavorcrest
Glohaven
I. H. Hale
Iris rosso
Jerseyland
Julia
Lami Dolza 2
Lami Dolza 3
Lucie
Manon
Maria marta
Marisol
Maycrest
Melodie
Queen crest
Red moon
Redhaven
Redskin
Redtop
Regina
Rich lady
Royal gem
Royal glory
Royal gold
Royal jim
Royal majestic
Royal summer
Royal time
Rubired
Sensation
So 2
Spring lady
Springcrest
Springold
Springtime
Summerset
Suncrest
Symphonie
Top lady
Ufo 3
Velvetsisters D93 2-3
W 2
White lady

Breskva

Engleski naziv:Peach
Latinski naziv:Prunus persica L.

Breskva (Prunus persica) je poreklom iz Kine, ali se gaji u svim zemljama gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana. Breskva u puni rod dolazi u 5. ili 6. godini nakon sadnje, a plod donosi od 12 - 15 godina. U punom rodu prosječan prinos je 30 - 40 t/ha u dobrim agroekološkim uvjetima. Okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje, površine prekrivene dlačicama i svojstvene arome. Listovi su joj šiljati, dugi od 7-15 cm i 2-3 cm široki. Cvjeta rano, prije listanja. Uzgojem se postiglo da danas imamo mnogo raznih sorti breskvi koje se uglavnom dijele na: kalanke (s lako odvojivom košticom), durancije (s teško odvojivom košticom) i nektarine (breskve s vanjskom površinom bez dlačica). Vrijeme dozrijevanja ovog voća kreće se od proljeća do kraja ljeta. Plod breskve sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodan kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke.

Breskva veoma povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:akne, anemija,astma,bolesti žuči, bolesti zuba i usne šupljine, bolesti srca i krvnih sudova,bronhitis, bubuljice,gojaznost,gubitak pamćenja, depresija,ekcem,impotencija,mučnina i povraćanje,neke vrste raka (prevencija i lečenje), neplodnost, nervoza, pad imuniteta, pojava bora na koži, prehlade i grip, problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima, problemi sa zglobovima i kičmom,problemi sa očima i vidom,problemi sa crevima i organima za varenje,problemi sa krvnim pritiskom, problemi sa metabolizmom, problemi sa želudcem, problemi sa otocima, problemi sa štitnom žlezdom, protiv opekotina od sunca, protiv starenja, razne infekcija, reumatska oboljenja, sinuzitis, skorbut, stres,uganuća i istegnuća,upale kože i svrab (osip), herpes, hronični umor, celulit, šlog.

Uzgoj

Sadnja se obavlja u rano proljeće ili u jesen. Iskopaju se rupe široke i duboke tek toliko da se sadnica može postaviti u nju. Korijen se prekrije zemljom koja se dobro utisne, doda se stajski gnoj (najbolji goveđi ili ovčji), zatim opet sloj zemlje i obilno se zalije. Sadnicu je potrebno privezati za kolac (potporanj) da bude stabilnija.

BAZA ZNANJA
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana