Rasadnik CULJAK

Stočni bob

Sinonim:Bob, krmni bob
Engleski naziv:Field bean
Latinski naziv:Vicia faba

Bob je jednogodiišnja biljka iz porodice mahunarki (lat. Fabaceae), krupnih sjemenki, koja se koriste u prehrani slično kao grah.

Bob je jednogodišnja biljka nerazgranatih, šupljih, četvrtastih uspravnih stabljika, visoka do 1 m. Listovi su mesnati, plavičastozeleni s lisnom drškom, koja se produžava u zašiljeni vrh na kojem su 2-3 para sjedećih jajastih listića. Zalisci su krupni i srcolikih. Cvatovi su sa 2-4 krupna leptirasta bijela i mirišljava cvijeta. Mahune su u početku uspravne, kasnije viseće. Na poprečnom presjeku su okrugle, dugačke od 8 do 20 cm i oko 1-2 cm široke. Mlade su zelene i zeljaste, a zrele tamnomrke, kožaste. Mahuna je iznutra pregrađena poprečnim zidovima, sadrži 2-7 graholikih do 3 cm velikih sjemenki.

Bob se uzgaja na vlažnim mjestima, na bogatom tlu. Sije se u drugoj polovini ožujka. Ubiranje zrna obavlja se, kada većina mahuna sazri - pocrni. U našim se krajevima uglavnom bere i priprema još zelen.

Preko 100 varijeteta boba uzgaja se u Starom svijetu. U Sjevernoj Americi i Kanadi bob se relativno malo uzgaja.

Uzgoj

Bob je veoma zahvalna mahunarka koju je lako uzgojiti. Nije osjetljiva na niske temperature (podnosi čak do minus 7 stupnjeva Celzijusa), ne zahtjeva gnojidbu i dobar je susjed drugom povrću.  Za razliku od drugih grahorica bob dobro podnosi stajsko gnjivo, a pripada skupini biljaka koje u plodoredu dolaze treću godinu nakon gnojidbe. U toplijim, primorskim krajevima sije se kao ozima kultura – od listopada do prosinca, a bere od konca ožujka.

Sije se, poput graška, od početka ožujka do lipnja, a bere do rujna. Ipak, što se ranije sije bolje uspjeva, pa ako je moguće učinite to već u veljači. Sijete li ga svakih 15 dana, imat ćete cijele godine svježega boba. Sijemo ga ili u jamice (po 5 zrna, kao grašak)  ili u  redove po sjemenku na svakih 10 cm. Razmak između redova i oko jamica neka bude 40 cm.

Kao i druge mahunarke obogaćuje tlo dušikom, nakun berbe mahunama se može malčirati tlo oko drugih biljaka, primjerice rajčice i paprike, korijen se ostavi u zemlji i uz njega posade kupusnjače, a sa odsječenim stabiljkama ćete obogatiti kompost.  Bob je lagan za uzgoj, dovoljno ga je jednom okopati, ali ga redovno napadaju lisne uši.  Tretirati ih se može jednodnevnom otopinom koprivnih listova. Radi većih plodova za cvatnje se otkida vrh stabiljke (nakon desetog lista). Mahune se beru kad su mlade. Ostavite li ih na biljci predugo, kada pocrne niti između sjemenki i mahune, gube na hranjivosti. Sjemenke brzo propadaju, pocrne i napadnu ih nametnici.

Bob je starinska vrsta povrća, poznat i cijenjen još od antičkih vremena.  Nažalost, u našim je krajevima gotovo posve nestalo starinsko sjeme boba koji je imao tako mekanu ljusku na bobu, da ga nije bilo potrebno guliti. Sorta koju danas uzagajamo i kupujemo mora se nakon kuhanja oguliti, jer je teška za probavu i onima koji nemaju želučanih problema. Isplati se potruditi doći do stare sorte.

BAZA ZNANJA
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana