e - Kako ?

Upozorenja budućim uzgajivačima puževa

Ukoliko želite ozbiljno da se bavite uzgojem puževa, morate imati na umu da im trebate obezbjediti odgovarajuće uslove za život, ali i da snosite odgovornost za kompetan posao. Zato je najbolje da se u startu dobro informišete i pripremite na sve. Evo i najbitnijih upozorenja budućim uzgajivačima puževa.

Osnovna stvar koju treba znati je da nije lako odrzavati optimalnu klimu za puževe bez skupe opreme za klimatizaciju. Puževi vole vlažno šumsko područje koje im obezbjeđuje stalnu temperaturu i umetenu vlagu, ali ne i močvarnu. Isto tako, puževi ne vole sušne i pretjerano tople periode.

Uzgajivači moraju voditi brigu o tome da im puževi ne pobjegnu iz uzgajališta, jer se u tom slučaju vrlo brzo razvijaju u ozbiljne štetočine za poljoprivrednike. Naravno me smiju se ni bahato odbaciti bilo gde. Zato dobro razmotrite sve mogućnosti u vezi toga i dobro ih obezbjedite. Vaši puževi su vaša briga a oni su živa bića o kojima se treba brinuti u skladu sa tom činjenicom.

Sada slijedi priča o prodaji puževa. Tržiste za plasman puževa ipak nije toliko široko kao što je to slučaj sa ostalim stočarskim granama. Činjenica je da se meso puža kod nekih ljudi smatra za delikates, dok ga drugi neće ni okusiti iz kulturnih ili vjerskih razloga. Najbolje je da se unapred informišete o cijeni i svim drugim uslovima otkupa koje vam mogu ponuditi otkupljivači, da biste unaprijed mogli da napravite orijentacionu računicu.

U svakom slučaju, uzgoj puževa ne nudi način za brzu zaradu novca, jer oni relativno sporo dobijaju na težini. Osim toga, treba znati da meso koje se koristi za ishranu, zauzima svega 40% žive vage puževa.

Moramo naglasiti da se uzgoj puževa treba shvatiti samo kao dopunska djelatnost, koja uz osnovne redovne prihode može vaš budžet podići na viši nivo.

Zato je najbolje započeti uzgoj puževa samo ukoliko ste sigurni da ćete imate sigurnog kupca ili ako ćete ga jesti.

Uzgoj puževa
Puževi u ishrani ljudi
Farma puževa
Ishrana puževa
Razmnožavanje vinogradarskog puža
Anatomija puža
Skupljanje puževa

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana