e - Kako ?

Razmnožavanje vinogradarskog puža

Da biste sto bolje mogli da isplanirate budućnost svoje farme puževa, biće vam korisne informacije o tome kako se puž razmnožava.

Razmnožavanje vinogradarskog puža se dešava dva puta u toku godine. Vinogradarski puž se oplođuje u maju i avgustu. Poslije oplođenja, nakon 15 dana, vinogradarski puž odlaže jaja u rupicu koju sam iskopa. Broj jajašaca se kreće od 100 do 120. Jaja se polažu u junu ili septembru. Za 20-30 dana pužić izlazi iz jajeta. Čim izađe, mali vinogradarski puž se pokreće i hrani. Ima malu kućicu modre sedefaste boje. Razvitak je vrlo brz: sa godinu dana starosti već je sposoban za reprodukciju (razmnožavanje). Veći broj pužića biva uništen djelovanjem sunčevih zraka na njegovu još uvijek nježnu kožicu. Neki bivaju uništeni od strane prirodnih neprijatelja (gusteri, ptice...) a neki se uguše od previše vode u kojoj se zadese, dok neki ugibaju jer ne mogu naći hranu.

Vinogradarski puž živi u godini dana budan, svega šest mjeseci. Ostalih šest mjeseci provede u zimskom snu. Čim prodje mjesec septembar i prve jesenje kiše osvježe vazduh, atmosfera postane vlažna, dani se skraćuju, puž se priprema za zimski san. Traži mirno mjesto, siguran zaklon od napada životinja i čoveka.

Mjesec april sa prvim svijetlim i toplim danima, sa blagim kišicama, vlažnošću, izaziva buđenje puževa iz zimskog sna. Sve životne funkcije se ubrzavaju i kada temperatura okoline dostigne oko 12C, puž razbija poklopac i izlazi iz zaklona i odmah se upućuje u potragu za sočnom hranom, što je sasvim razumljivo poslije dugog sna. Sve to traje do mjeseca ljubavi - maja.

Uzgoj puževa
Puževi u ishrani ljudi
Upozorenja budućim uzgajivačima puževa
Farma puževa
Ishrana puževa
Anatomija puža
Skupljanje puževa

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana