e - Kako ?

Kako razmnožavati malinu

Crvena malina se razmnožava izdancima ili korjenovim reznicima. Izdanci se obrazuju nad podzemnim izdancima ili na mladim žilama. Za razmnožavanje korjenova reznica treba da ima bar jedan pupoljak, a bolje je ako sadrži 2 do 3 pupoljka. Korjenove reznice treba da imaju dosta žila, s prečnikom od 2 do 4 mm.

Crna i purpurna malina razmnožavaju se ožiljavanjem vrhova izdanaka, kao i kupina bez bodlji. U toku vegetacije vrh izdanka se savije, stavlja u jamicu i pokriva slojem zemlje koja treba da je rastresita i vlažna. Posle mjesec dana na zatrpanom djelu izdanka razviju se žile i do jeseni izdanak se dobro ožili. Izdanci se otkopavaju, vade i koriste se za sađenje.

Proizvodnju izdanaka malina ne treba obavljati u rodnim zasadima malina, već u posebno zasnovanim malinjacima koji su namjenjeni samo za razmnožavanje izdanaka.

U rodnim zasadima praktično je nemoguće očuvati čistu sortu, jer neobrani plodovi otpadaju, sjeme maline klija, pa se u rodnom zasadu mogu naći i spontani sejanci, a posebno što postoji mogućnost širenja bolesti štetočine, a naročito virusnih oboljenja.

Za proizvodnju izdanaka, u posebnim malinjacima, treba obezbjediti ove uslove: identičnost sorte i da nije zaražena bolestima i štetočinama.

Zemljište za podizanje posebnih malinjaka-matičnjaka u kome se stvaraju sadnice (izdanci) maline treba da je rastresito, plodno i umjereno vlažno. Matičnjak treba da je udaljen od proizvodnih zasada malina i izdjeljen na blokove. Jedna sorta se sadi u jednom bloku, a između blokova je rastojanje najmanje 6m. U bloku se malina sadi na rastojanju od 60cm u redu i na 2-3 m između redova, što zavisi od bujnosti sorte i mehanizacije.

Posađene izdanke maline treba skratiti na 2-3 dobro razvijena pupoljka. U ovakvom zasadu ne dozvoliti izbijanje rodnih grančica i uništavati cvjetne pupoljke i cvetove. Matičnjak maline može uz normalnu njegu da se koristi za proizvodnju izdanaka u toku 3 do 4 godine. Proizvodnja po hektaru kreće se od 100.000 do 500.000 sadnica godišnje. Može biti veoma unosno razmnožavati malinu, jer ovaj posao donosi visok prihod i dohodak.

Sadnice malina

Kvalitetne norme sadnica malina

Sadnica maline treba da je duga najmanje 50cm, debljine 6-12mm, razvijenim korjenom (oko 5-10 glavnih žila, pri čemu je svaka žila duga 8-15cm, i sa što više sitnih žila). Na sadnici treba da ima više očuvanih pupoljaka, a žile na presjeku da budu sveže i svijetlije boje.

Postupak sa sadnicama malina od vađenja do sađenja

Ako se sadnice malina ne sade odmah, treba ih posle vađenja i preuzimanja utrapiti. Trapljenje se vrši u jarku dubokom 35-40cm. U jarkove (brazde) stavljaju se denčići sadnica malina a preko korjena nabaca se sloj trošne zemlje, koja se dobro nagazi. Ako se prilikom dopremanja sadnice malina isuše, treba ih potopiti u vodu i ostaviti u njoj 12-24 sata, a zatim odmah saditi ili trapiti.

Najpogodniji sistemi za uzgoj malina

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana