e - Kako ?

Uzgoj tartufa

Tartuf je nadaleko čuvena a vjerovatno i najskuplja pečurka na svetu. Rastu u šumama gde ih tartufari traže i sakupljaju. To je težak posao, jer tartufi rastu pod zemljom, pa je pravi izazov otkriti ih. Zato često sa sobom vode svoje specijalno dresirane pse koji ih pronalaze po mirisu.

Međutim, tartufi ne rastu isključivo u prirodi, već se mogu i uzgajati. Uzgoj tartufa se najčesće primjenjuje u simbiozi sa lješnikom, ali može i sa hrastom i drugim drvećem. Tartufi su dakle podzemne simbiozne gljive čija je priroda skriveni način života. One su biološki vezane za više biljke, korjenove raznih krupnih šumskih biljaka (drveća i žbunova), koje im obezbjeđuju opstanak.

Osnovna podela tartufa je na bijele i crne, a u svijetu je poznato više od 200 različitih vrsta tartufa. Takozvani PRAVI TARTUFI poznati kao skup gastronomski proizvod pripadaju rodu Tuber među kojima su: tuber aestivum, tuber melanosporum, tuber brumale, tuber borchii, tuber magnatum pico... 

Kako se gaje tartufi

Tartufi se gaje tako sto se prvenstveno gaji određena vrsta biljke koja u svom korenovom sistemu za simbionta ima tartufa od kojeg ona ima koristi, jer tartuf ni u kom slučaju nije parazit, već je mikorizna gljiva. Postoji još nešto što za ostale ljude predstavlja tajnu, ali je ipak poznanica na nivou poznavalaca patenta za gajenje tartufa, da se tako mogu uzgajati i cijenjene nadzemne gljive lisičarke i vrganji. Ali kako je zarada na ovim gljivama daleko manja, tako se svi u startu opredeljuju za uzgoj tartufa.

Uzgoj tartufa je poljoprivredni posao koji ne trpi prečice. Prije nego što se opredelite za uzgoj ove gljive vi o njoj morate naučiti puno toga. Recimo, ukoliko se tartuf razvija u simbiozi sa hrastom biće mu potrebno i 15 godina da bi plodonosio, tj. narastao u upotrebljivu gljivu. Sa lješnikom se taj period skraćuje. A evo i zbog čega je to tako. Tartuf počinje da se razvija tek kada drveće zasađeno na plantaži međusobno premreži tlo. Znači kada im korjenov sistem naraste dovoljno da se jedna biljka sa drugom počne dodirivati i preplitati u korjenu. A zna se da se koren kod lješnika znatno brže razvija negoli kod hrasta.

Zato se za uzgoj tartufa kao podloga najčesće upotrebljava lješnik zbog izuzetno komplementarnog korjenovog sistema koji naročito odgovara tartufu. Dakle, za ove skupocjene gljive ne mora se pod obavezno odlaziti u šumu - tartufi se mogu i uzgajati. Ako planirate uspješan uzgoj tartufa sa odgovarajućim prinosima trebate nabaviti kvalitetne sadnice leske koje su u renomiranim laboratorijama inokulisane micelijumom tartufa, sa obaveznom garancijom kvaliteta.

Prinos tartufa na sadnicama lešnika

Prve tartufe na korjenu lješnika možete očekivati već treće godine nakon podizanja plantaže, ali to je tek simboličan rod.

Zatim od četvrte do desete godine, prosječan prinos tartufa u idealnim uslovima bi trebao biti oko 150 grama po jednoj sadnici lješnika, plus plodovi lješnika od oko 3 kg po sadnici. Od desete godine prinos tartufa po sadnici je oko 250 grama. Tada plantaža počinje da donosi i dodatnih 5 kg lješnika po sadnici. Ekonomska isplativost plantaže je od 30 do 50 godina. Prinos tartufa po hektaru u punom rodu je oko 60 kg, sto tačnije zavisi od gustine zasada. A ukupno ulaganje po hektaru zasada je oko 4000 €.

Ukoliko čitate ovaj tekst verovatno da već znate da cena tartufa po kilogramu može iznositi od 500 do 1000 €, ali to ne važi za sve tartufe. Tako visoka cijena namjenjena je kvalitetnim i velikim primercima. Beli tartufi se u startu skuplje prodaju od crnih. Izuzetno veliki primerci tartufa nemaju određenu cijenu već se prodaju na aukcijama gde mogu dostići basnoslovne cifre. 

Od čega zavisi veličina tartufa?

Veličina tartufa zavisi od strukture zemljišta jer on se oblikuje prema otporu koji mu stvara zemlja. Kao što je i krompir jedan veći, a drugi manji. Zatim, veličina tartufa naravno zavisi i od kvaliteta genetskog materijala koji je ubačen u korjen sadnica.

Uzgoj šampinjona
Kako početi proizvodnju šampinjona
Kako napraviti kompost za šampinjone
Branje šampinjona
Uzgoj gljive bukovače
Uzgoj vrganja

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana