e - Kako ?

Uzgoj puževa

Uzgoj puževa je kao dopunska grana poljoprivrednog gazdinstva jednostavna, uska specijalizovana proizvodnja koja, bez sumnje donosi korist a prema tome i zaradu. Može se reći, da je za svakog našeg poljoprivrednika ekonomski opravdano bavljenje tim poslom i podizanje jednog objekta za uzgoj puževa. Naše sirovinske i tržisne prilike su takoreći neiscrpne. Tim više ako se uzme u obzir da se za ovaj posao mogu upotrebiti teško iskoristive ili uopšte neiskoristive površine. Dosadasnje pužarstvo je uglavnom orijentisano na sakupljanju puževa u proljeće i jesen i njihovo prodavanje. Poslednjih godina uzgoj puževa poprima oblike prave proizvodnje jer meso puževa na inostranom tržistu dostize visoku cijenu.

Meso puževa je vrlo kvalitetno i u savremenoj ishrani ljudi sve traženije. To je i dovelo do toga da je u savremenim zemljama i pored domaće proizvodnje ponuda nezadovoljavajuća, tako da su prinuđene na uvoz iz drugih zemalja.

Uzgojem puzeva nas se poljoprivrednik ne bavi, iz neznanja ili mozda zato sto ga niko nije potakao na tu aktivnost, vec ih sakuplja po sumama, poljima, njivama... Zatim ih predaje otkupnim stanicama. Ovde iznosimo neka znanja i uputstva za one koji se zele baviti ovim poslom kao dopunskom granom svog polovanja. Istaknimo i tu cinjenicu da su puzevi iz uzgoja vise trazeni i bolje placeni jer im je ishrana tecnija, ukusnija, obilnija i raznovrsnija. To sve utice na bolji kvalitet njihovog mesa (finoca, ukus, debljina).

Za uzgoj puzeva neophodno je upoznati zivot puzeva i njihove navike.

Puževi u ishrani ljudi
Upozorenja budućim uzgajivačima puževa
Farma puževa
Ishrana puževa
Razmnožavanje vinogradarskog puža
Anatomija puža
Skupljanje puževa

DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana