04.10.2016.
Aktiv žena Donje Moštre

S ciljem pomoći ženama da ekonomsko ojačaju, da se pokrenu i neovisno od završene škole sebi osiguraju egzistenciju prije dvije godine u Donjem Moštru Općina Visoko organizirano je udruženje. Danas okuplja članice svih dobnih skupina. Kažu, tek su na početku ali imaju optimizam da će njihov rad i u narednom periodu biti prepoznat .

Aktiv žena Donje Moštre okuplja oko 30 članica .Prave sve ono što naše žene mogu i rade i što su naslijedile od svojih majka i nana. Već su postali prepoznatljivi po domaćim proizvodima, koje uglavnom plasiraju na sajmovima.

Amina Hadžiosmanović predsjednica Udruženja istakla je da bi za udruženje prihvtatljiviji naziv bio Aktivne žene Donjeg Mostra . Većinom su nezaposlene žena i djevojaka koje su visoko obrazovane . No naglašava predsednica one vrijedno rade na poljoprivredi a čak su izuzetno dobre i u oblasti tkanja , starinskog veza i heklanja.

Anisa Osmanbegović je završila studij geografije i sedam godina je na birou . Sa kćerkama Esmom i Aminom slobodno vrijeme upotpunjuje u pravljenju domaćih sokova. Djevojčice inače pomažu nekad malo ozbiljnije nekada ne ali sve je to dječije . Prvi proizvodi udruženja bili su od voća i povrća . Danas sade i ljekobilje.

Medina Omanović potpredsjednica Udruženja naglašava da za sada imaju posadjene zasade mente, bevena, majčine dusšive, limunčića. Počeli sa onim što smatraju da ljudi najviše koriste kao čajeve. Nada se da će uspjeti opstati da se sve to prirodno radi jer dana ističe mnogi koriste danas hemijske dodatake. One kroz ljekovito bilje promoviraju vraćanje prirodi. Ovo je jedan od modela da žene ekonomski ojačaju. Članice su žene od 20 do 75 godina. Udruženje se bori da žene izađu iz kuće, i da se uključe u dešavanja zajednice. Same sve posiju, prerade, upakuju i plasiraju na tržište. Osim domaćih proizvoda tu su i starinski radovi heklanja, vezenja i pletenja

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana