18.10.2016.
Bosanski brdski konj -BLAGO BOSNE
Identitet svakog naroda i države ostvaruje se kroz jezik, kulturu, vjeru, te putem drugih oblika identifikacije. Među njima značajno mjesto ima i autohtonost, odnosno baštinjenje pojedinih vrsta domaćih životinja.

Gdje god je čovječanstvo ostavilo svoj trag u dugom usponu od varvarstva do civilizacije, iza toga stoje otisci konja.To divno stvorenje krase snaga, brzina, temperament, neukrotivost, ljepota i gracioznost. Zbog ovih atributa smatraju ga jednom od najljepših životinjskih vrsta koje je čovjek pripitomio. Naša BiH već stotinama godina posjeduje jednu autohtonu vrstu – Bosanski brdski konj. Nažalost zadnjih dvadeset godina ova pasmina je u izumiranju. Da bi ga sačuvali od zaborava u vremenu modernizacije Enver Žiga dipl. ekonomist u penziji prije nekoliko godina na području Općine Visoko oformio je malu ergelu.

Ono što je uspio Enver Žiga jeste dobiti muško zdrijebe koje na ovim prostorima sa svojom svijetlom bojom nije vidjeno unazad 50 godina.

Bosanski brdski konj je čelične tjelesne građe, otporan na bolesti, i velike izdržljivosti, prilagođen klimatskim prilikama područja na kojem živi. Zadovoljava se skromnom ishranom i smještajem. Enver Žiga nastoji u svakom pogledu sačuvati ovo blago BiH . O značaju ove bh. pasmine stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Sloveniji su napisali i knjigu Enver posjeduje pastuha Miška . On je poseban samom činjenicom da njegov rodovnik seže u daleku 1926 godinu . Enver kaže da konj osjeti čovjeka - njegovu ljubav ili mržnju. U skladu sa tim tako se i ponašaju .

Ovo je jedna od pozitivnih priča koja ukazuje na značaj čuvanja prirodnog blaga naše lijepe BiH. Dok ga zdravlje služi Enver će i dalje će raditi na očuvanju ove autohtone sorte. Njegova porodica je brojna pa se nada da će i nakon njega neko od njih nastaviti čuvati ovo blago bh. prirode

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana