18.10.2016.
Organska hrana je budućnost
Pokret organske proizvodnje razvio se dvadesetih godina prošlog vijeka. Nudi proizvodnu raznovrsnost seoskim porodičnim zajednicama. Danas, uprkos ekonomskoj krizi, na svjetskom tržištu stalno raste promet organske hrane. Cilj je proizvodnja hrane visokog kvaliteta. Mnogi proizvođači su odlučili poboljšati proizvodnju uvođenjem staklenika. Tako je i u porodici Ferzanović, gdje su dva člana domaćinstva - agronomi. Kažu, znanje iz studentskih dana primjenjuju na svojoj zemlji.

Vladimir Ferzanović je dipl. inženjer agronomije. No na žalost nije se mogao zaposliti u struci. Nije imao izbora. Sa svojom sestrom Branislavom koja je agronom i suprugom Čedomirkom odlučio je na porodičnom imanju proizvoditi organsku hranu. Za većinu porodica mnoge sorte su i danas nepoznanica. Već duži period na imanju u porodičnom gazdinstvu pod nazivom BAŠTA ORGANSKE PROIZVODNJE proizvodi više stotina sadnica. Tu je čak žuti paradajz. On je prvijenac crvenog kaže Vladimir i a naši ljudi su ga modifikovali vremenom u crveni. Imaju feferone različitog porijekla, paprike roge te mnoštvo ukrasnog i egzotičnog bilja .

Za đubrivo koriste stajnjak, prokuhanu lukovinu i žaru.

Nekada su radili u industrijskoj proizvodnji u Visokom, a za ovu imaju - certifikat. Svjesni su da moraju ulagati svoj novac, jer bez toga ne mogu proizvoditi organsko povrće. I danas od ovog - žive... Jedna od poruka iz Bašte organske proizvodnje u Visokom je i ova: Ako nemamo dovoljno industrijskih kapaciteta, ne manjka nam plodna zemlja.

Recimo na kraju da svake godine proizvedu i novu biljku. Medju prvima su na otvorenom proizveli artičoku. A ovo dovoljno govori o velikim mogućnostima – raznovrsnim darovima naše prirode.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana