28.10.2016.
Hotel za krave – Farma Arifagić

Priča o Jusufu Arifagiću iz  Kozarca  skoro da je i nestvarna. Preživio  je logor  Trnopolje, protjeran  sa svoje djedovine  u daleku  Norvešku da bi se  na kraju vratio na svoje.  Sagradio  je  jednu  od najvećih farmi muznih grla. Ovo je kaže njegov inat i još jedna pobjeda  BiH.

Vodio ga je kaže jedan cilj. Pomoći svojim kozarčanima da se pokrene proizvodnja. Stavljanjem u funkciju najmodernije farme svoju želju je ostvario. Kapacitet farme je 690 muznih grla. Sad već ima evropski izvozni broj. Jusuf Arifagić dao je šansu mladima da se zaposle. Tako je bilo sa Almirom Hodžićem iz Ljubije. Završio je pravo. Mediji u regionu objavili su priču o ovom izuzetnom momku koji je nakon brojnih zahtjeva za posao u struci, počeo raditi kao čoban. Pružiti posao danas nekome najveći je dar. To je bila motivacija kada mu je posao pružio Arifagić. Ovo jedna od najmodernijih farmi- tačnije rečeno HOTEL ZA KRAVE.

Muzna grla imaju ventilaciju, madrace na kojima udobno leže opuštajući se uz muziku koju zaposleni redovno puštaju. Kažu one na taj način imaju prirodnu sredinu i osjećaju se lagodno što utiče na kvalitet mlijeka. Namjera je za dvije godine proizvesti godišnje 6 miliona litara mlijeka, ističe ovaj vrijedni farmer
Norvežani su ukrštanjem svojih sedam autohtonih rasa uspjeli stvoriti crveno norveško goveče vrhunskog kvaliteta.  Ako gledamo sve parametre - dugovječnost, količinu i kvalitet mlijeka, plodnost, lakoću telenja onda dođemo do zaključka da su ovo ekonomski najisplativije krave u svijetu. Lakše su u odnosu na naše za 150 kilograma, žive duže tri-četiri godine, jedu samo desetak kilograma silaže dnevno, a njihovo mlijeko je masnije i bogatije proteinima od ostalih vrsta krava. Ove krave imaju najbolju genetiku u svijetu.
Pored ove farme, Arifagić je osnovao i firmu Geno Balkan koja ima licencu da distribuira zamrznuto sjeme norveškog crvenog bika na cijelom Balkanu. Uskoro namjerava otvoriti predstavništva ove firme u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana