08.11.2016.
Porodična farma – Lemeš Visoko

Porodica Abdulaha Lemeša iz Visokog njeguje tradiciju svojih očeva kroz proizvodnju mlijeka i mlječnih praradjevina. Od male štale koja je bila uz njihovu kuću uspjeli su danas oformiti modrenu farmu koja je izmještena iz urbanog dijela naselja.

Muzna grla su danas smještena u modernom objektu na 4000 kvadratnih metara. Sve je uradjeno po evropskim standardima. Koriste vodu izvorsku vodu. Krave hrane isključivo silažom koju su oni požnjeli i napravili. Svako muzno grlo daje onoliko mlijeka koliko i domaćini vode računa o balansiranoj ishrani, ističe Abdulah Lemeš. Ono što je bitno kod mliječnih prerađevina jeste svakodnevno raditi kontrole ispravnosti. Ova domaća farma redovno kontrolira mlijeko i posjeduje sve medjunarodne standarde za kvalitet. Porodica Lemeš proizvodi ono što je Abdulaha naučio njegov otac i djed. 

Isključivo koriste stare recepture. Svako jutro nakon obavljene muže u šerpama se kao nekad mlijeko preradjuje. Na tržnici Markale već kontiniurano plasiraju svoje proizvode koji su prepoznali naši sugradjani. Svaki dan se od domaćeg mlijeka prave slatki i slani kajmak mladi sir i surutku.

Osima Abdulaha, na farmi radi njegov sin Dženan, snaha ali zapošljava i dio radnika koji mu pomažu da farma bude čista i uredna.

Strane države subvencioniraju gotov proizvod, a ne sirovinu svojih proizvođača, čime su na bh. tržištu automatski jeftiniji. Time do izražaja dolazi činjenica da se domaće mljekarske firme većinom oslanjaju na proizvodnju jednostavnijih proizvoda poput mlijeka, pavlaka i jogurta, a strane firme su, između ostalog, preuzele i više od 10 miliona KM vrijedno tržište maslaca, sirnih namaza, voćnih jogurta, sireva u listićima i sličnih proizvoda sa dodanom vrijednošću.

Prehrana jedno od najatraktivnijih pitanja današnjice u svijetu. Šanse za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane u BiH su velike, ističu stručnjaci Zato  je šansa  na bh.  prostorima, upravo  proizvodnja  hrane koja je iz kapaciteta tradicionalne. Potrebno je  zagovarati sistem malog poljoprivrednika koji treba da preživi i  sistem gdje treba da bude vidljivo, kako izgleda to mlijeko i kakav mu je kvalitet. 50% stanovnika u BiH živi u gradovima, nemaju predstave gdje se proizvodi mlijeko, djeca u školama to gledaju samo u knjigama ili na televizijskim emisijama. Ovo je još jedna naša pozitivna priča i primjer za sve druge koji žele saznati gdje se proizvodi domaće i na koji način.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana