22.12.2016.
Hercegovački ćupter

Hercegovački ćupter pronašao put do trpeza širom Hercegovine
Jedinstvena slatka delikatesa zvana ćupter specifična je delicija, karakteristična isključivo za područje Brotnja gdje se tradicionalno, već stoljećima pripravlja u svakom broćanskom domu.

Ovaj slatkiš spravljen od vinskog mošta i uobličen u okruglastu poslasticu zlatno smeđe boje stoljećima je uveseljavao djecu, ali i starije članove obitelji koji su ga u duhu poznate gostoljubivosti čitlučkog kraja uvijek rado nudili svim gostima koji su ćupter mogli kušati samo dolaskom u ove vinogradarske krajeve.

Stari recept- Ćupter slatko za Božić

Bake i djedovi koji su ćupter pravili po davnom receptu svojih predaka. Najvažnije od svega je to da se pri spravljanju ćuptera ne koriste bilo kakve umjetne boje ili dodatke poput različitih aditiva ili konzervansa. Ovaj proizvod sčuva isključivo prirodne sastojke. Recimo to da ako je rodna godina odnosno dobra po pitanju prinosa grožđa u ćupter ne treba dodavati šećer . Ova slastica se obično konzumira oko Božića.
U porodici Jarkić na području Čitluka koja ima svoje vlastite vinograde i dobro vino proizvodi se i ćupter. Kažu domaćini u njeg stavljaju orahe, bademe a služe ga uz čašu vina domaćeg i sušene smokve sa svojih plantaža.

Sastojci: 1,5 l soka od grožđa, po potrebi šećer, 2 žlice škrobnog brašna, 2 žlice mekog pšeničnog brašna
Priprema: Za ovu neobičnu slasticu kažu da je preteča gumenih bombona.
Radi se kad ima mošta, a konzumira oko Božića. No, ćupter možete napraviti i s grožđem. Najprije odvojimo sve bobe i dobro sameljemo u blenderu. Potom procijedimo kroz gusto cjedilo da dobijemo 1,5 l soka. Jednu litru kuhamo, po potrebi dodamo šećera. Ostatak podijelimo napola: u jednu polovicu umiješamo škrobno i obično brašno, a drugu ostavljamo za podlijevanje tanjura. Kad provrije sok, ukuhamo smjesu od brašna kao da radimo puding.

Pripremimo nekoliko plastičnih tanjura i u svaki nalijemo malo soka koji smo sačuvali, a po tome onda toplu smjesu, ne prevruću. Ostavimo barem 3 dana da se hladi i steže, a na kraju ćemo dobiti slatki tvrdi žele u obliku diska.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana