08.02.2017.
Vogošćanski poljoprivrednici nižu nove uspjehe

Kako bi poboljšali razvoj poljoprirvede i omogućili otvaranje novih radna mjesta na području  općine Vogošća, Udruženje poljoprivrednika   organiziralo je prošle sedmice   sastanak   s predstavnicima firme koja se bavi otkupom voća i povrća. Na ovom području  do sada se više pažnje poklanjalo   razvoju  voćarstva  i stočarstva. Za naredni period  u planu je povećanje obima  proizvodnje   povrća  te uspostavljanje saradnje s kućom koja se bavi certificiranjem organskih proizvoda.

Inače na području općine Vogošća 30 porodica aktivno se bavi uzgojem malina. Jedini način da njihova proizvodnja i dalje opstane je siguran otkup. Da bi to postigli, moraju svoju proizvodnju prilagoditi standardima organske poljoprivrede. Ove godine u tome će im pomoći lokalno udruženje, ističe predsjednik Udruženje poljoprivrednika Općine Vogošća Muhamed Softić Na području Vogošće već duže vrijeme posluje i firma za otkup i preradu jagodastog voća, ali i povrća.

Nakon održanog sastanka s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika, za ovu godinu dogovoren je nastavak saradnje. Ovaj otupljivač posjeduje kapacitete za zamrzavanje i preradu ističe poljoprivredni tehničar firme Interkamp Ramiz BegovićČlanovi udruženja nastavljaju rad I na podršci sadnje paulovnije, brzorastućeg drveta koje nazivaju drvetom budućnosti. Za Vogošću, kažu, moglo bi značiti mnogo. Paulovnija je kvalitetnija od bagrema i vrlo je korisna za pčelare. Ima funkciju stabilizacije , što je za ovu općinu veoma važno imajući u vidu brojna klizišta.

Udruženje svojim članovima pomaže i pružanjem savjetodavnih usluga i pomoći pri prijavljivanju za podsticaje ili na javne pozive. Kako ističe predsjednik Udruženja, svakodnevno se povećava broj sugrađana koji se na ovom mjestu traže podršku za pokretanje biznisa u okviru poljoprivredne proizvodnje kao jedinstvene prilike za samozapošljavanje.

Sandra Šabić

dipl.ing.agronomije

TVSA - Darovi prirode
DODATNE POGODNOSTI ZA REGISTROVANE ČLANOVE I SARADNIKE
© 2016. moja-farma.com, Sva prava zadržana