Dijareja kod novorođene teladi
Dijareja kod novorođene teladi

Dijareja kod novorođene teladi

Dijareja ili proliv kod novorođene teladi (med. „Neonatalna dijareja“) je oboljenje koje se najčešće javlja u prvih dve do tri nedelje života.

Veoma je važno na vreme prepoznati oboljenje i preduzeti adekvatno lečenje, kako bi se izbeglo uginuće jedinke, jer se putem učestale stolice izlučuje velika količina tečnosti i minerala, što dovodi do dehidratacije životinje.

Neinfektivni uzročnici su:

 

greške pri dojenju tj. napajanju teladi (kada dobijaju velike količine mleka po obroku)

nedovoljna količina kolostruma, čime se ne postiže dovoljan nivo antitela majke u organizmu jedinke

nehigijensko držanje životinja (visoka koncentracija različitih uzročnika dijareje u štali)

različite stresne situacije

 

Infektivni uzročnici

 

Infektivni uzročnici mogu biti virusne, bakterijske prirode i paraziti, i to najčešće Rotavirus i Koronavirusi, enteropatogeni sojevi Escherichia coli i Kryptosporidiae. Na ove uzročnike se mogu nadovezati i Coccidiae. Obično su infekcije mešovite prirode, a dijagnostika uzročnika je neophodna kada se oboljenje javi kod većeg broja teladi u zapatu.

 

Simptomi i težina oboljenja

 

Simptomi i težina oboljenja se mogu lako i brzo uočiti na osnovu izgleda stolice. Nakon toga dolazi do promene u ponašanju, koje zavise od stepena gubitka tečnosti. Prvi znaci koji se mogu uočiti su: ređa, žućkasta i blago formirana stolica, zadnji deo tela je prljaviji.

 

 

 

 

Kod težeg oblika stolica dobija konzistenciju sličnu supi i još uvek ostaje na prostirci, da bi kod najtežeg oblika oboljenja stolica bila vodenasta i nema mogućnost zadržavanja na prostirci.

 

Određivanje stepena dehidratacije

 

Što se tiče određivanja stepena dehidratacije, kod blažeg oblika telad još uvek stoje, imaju osećaj žeđi i kožni nabor se brzo vraća u početnu poziciju. Kod srednjeg stepena dehidratacije telad leže, osećaj žeđi je smanjen, a kožni nabor sporije nestaje. Kod najtežeg stepena dehidratacije telad leže, uši i ekstremiteti su hladni, odbijaju tečnost, kožni nabor ostaje, oči su upale u očnu duplju.

 

Terapija

 

Kada se uoče prvi simtomi kod obolele teladi, neophodno je najpre životinju odvojiti od ostale teladi u cilju sprečavanja daljeg širenja bolesti. Ako se isti simptomi jave i kod drugih životinja, neophodno je pozvati nadležnog veterinara u cilju dijagnostike uzročnika i adekvatnog lečenja.

 

U slučaju lakšeg intenziteta bolesti treba ograničeno davati mleko u kombinaciji sa elektrolitima.

 

 

 

 

Neophodno je izbalansirati odnos između tečnosti i hranljivih materija, a posebno voditi računa o temperaturi mleka i higijeni sudova za napajanje. Neophodno je redovno kontrolisati telesnu temperaturu i ponašanje bolesne teladi. Ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije tj. ako bolest dalje odmiče, neophodno je hitno pozvati veterinara u cilju sprovođenja dalje terapije.

 

Preventivne mere

 

Dijareja kod teladi ima negativan uticaj na ekonomičnost proizvodnje jednog domaćinstva. Zato je mnogo bolje sprovesti preventivne mere, koje se ogledaju u:

adekvatnom napajanju teladi kolostrumom - 4 litara u prvih 6 sati

adekvatnoj higijeni držanja i napajanja teladi

pojedinačnom držanju teladi u boksevima (po mogućstvu sa iglom)

vakcinaciji majki pre teljenja

 

Pitajte stručnjaka



PERIOD SUPRASNOSTI/GRAVIDITETA