Prvi pripust kod junica
Prvi pripust kod junica
Prvi pripust kod junica
Prvi pripust kod junica

Prvi pripust kod junica

Odgoj junica koje će kasnije biti glavna proizvodna grla farme se dosta zanemaruje u govedarstvu. Otuda se prave veliki propusti u vidu ishrane i perioda prvog osemenjavanja junica.

Ishranu ove kategorije moramo prilagoditi njihovim potrebama, isto tako u cilju dobijanja kvalitetnog proizvodnog grla uhvatiti optimalan momenat osemenjavanja.

Kod nas dominiraju holštajn – frizijska i simentalska rasa goveda, a preporuka za prvo osemenjavanje je ispoštovati neke od osnovnih normativa.

Telesna masa grla na osemenjavanju poželjno je da bude 360-400 kilograma, odnosno nekih 60% od ukupne mase odraslog grla. Telesna kondicija koja se prati kroz ceo proizvodni ciklus poželjno je da bude 2,75-3. Visina grla u grebenu poželjna je 125-130 centimetara.

Na samom teljenju telesna masa junice poželjno je da bude 80-85% od ukupne mase odraslog grla.

Kroz ove pokazatelje koje pratimo i adekvatan režim ishrane možemo očekivati da u narednom periodu životinja ispuni pun genetski potencijal, u suprotnom nepravilnim postupcima dovodimo do toga da mlade životinje često moramo pre vremena izlučiti iz proizvodnje.

Pitajte stručnjaka

 
 


PERIOD SUPRASNOSTI/GRAVIDITETA