Remont stada
Remont stada

Remont stada

Remont stada je postupak kojim stado održavamo u optimalnoj proizvodnoj starosti, odnosno paritetu.

Plodnost krmača raste do 3 – 4 prašenja i nakon toga opada. Remontom održavamo stado u optimalnoj starosti, odnosno prosečnom paritetu 3,5.

Praktično, znači da iz zapata izbacujemo stare krmače, a uvodimo nazimice. Optimalni remont stada je 20% do 25%. Pošto se krmače prase više puta godišnje, proračun remonta stada je:

Index prašenja x remont stada

Index prašenja je pokazatelj koliko se krmača puta prasi godišnje. U idealnim uslovima to je 2,5. Smatra se da se krmača prasi 5 puta u 2 godine. U praksi je gotovo nemoguće postići ovako visok index prašenja. Smatra se da je proizvodnja jako dobra ako se postigne index od 2,35.

Dakle, remont stada bi bio:

2,35 x 20% = 47%

Znači da od ukupnog broja krmača i nazimca, godišnje se zameni 47% krmača. Praktično, ako na farmi imamo 100 krmača, godišnje treba da izbacimo 47 i toliko da uvedemo nazimica. Ovo, naravno, pod uslovom da su krmače dostigle optimalan paritet, odnosno prosečnu starost od 3,5 prašenja.

Ako se dobro radi remont stada, u svakom trenutku bi trebalo da u strukturi stada imamo 20-tak procenata suprasnih nazimica.

Pitajte stručnjaka

 
 


PERIOD SUPRASNOSTI/GRAVIDITETA