Ishrana prasadi tokom dojnog perioda
Ishrana prasadi tokom dojnog perioda
Ishrana prasadi tokom dojnog perioda
Ishrana prasadi tokom dojnog perioda

Ishrana prasadi tokom dojnog perioda

Uvođenje predstartera u ishranu mlade prasadi na sisi je jako bitan i obavezan segment u intezivnoj proizvodnji svinja. Prateći progresivne napretke u razvoju genetike svinja, javljaju se i povećani zahtevi životinja.

Sve masovnija upotreba novijih genetskih linija koje se karakterišu velikom plodnošću, zadaje nam zadatak da sa više rada i truda sačuvamo što veći broj prasadi. Predstarteri predstavljaju treću po redu hranu za prasad. Prva hrana za prasad je prvo mleko majki, odnosno krmača - kolostrum. Nakon njega druga hrana je mleko krmača koju prasad sisaju od 21-28 dana. Optimalan doji period je 28 dana, ali sve češće zbog većeg broja prasadi i mesta za sisanje više koje se traži, primorani smo da pravimo „dojare“. Mleko krmača predstavlja najbolju i najkvalitetniju hranu za mladu prasad. Kako vremenom kriva laktacije opada, a nutritivni zahtevi prasadi rastu, potreban je dodatni izvor hrane. Važno je napomenuti da mleko nije voda i da je obavezno obezbediti čist i adekvatan izvor vode prasadima od prvog dana života!

Predstartere treba uvesti što ranije. Poželjno je da se krene sa uvođenjem od 5-7 dana života praseta. U prvoj nedelji, dohrane sa predstarterom, količina koja se dodaje je jako mala. Ono što je jako bitno je da i tu malu količinu podelimo u više serviranja tokom dana. Prasad će svojom radoznalošću u igri pronaći i krenuti da konzumira hranu.  Obično se u ovim prvim danima života predstarter baca na pod i to u blizini glave majke, ako postoji šansa, kako bi prasad oponašanjem majke krenuli u konzumaciju dodate hrane. Ukoliko prasad iz nekog razloga imaju poteškoća u kretanju sa konzumacijom čvrste hrane, poželjno je da se napravi kaša sa mlakom vodom ili zamenom za mleko i predstarterom. Vlažnija hrana je prihvatljvija mladoj prasadi za konzumaciju.

Od 14. dana života prasadi kreće primetnija konzumacija hrane, kada je i hranu potrebno staviti u adekvatne hranilice. Sa starošću prasadi, konzumacija postaje sve veća i veća. U jednom leglu uvek se primećuje 25% koje jede više hrane, 50% legla jede prosečnu količinu i 25% legla konzumira manje količine hrane.

Glavni benefit upotrebe predstartera je da se na adekvatan način i pravovremeno razvije digestivni sistem prasadi. Enzimska aktivnost i njihova količina je u prvim danima života jako niska. Sa oko 60 dana života uspostavlja se optimalan enzimski rad.  Upravo iz ovog razloga predstarteri moraju biti najkvalitetnija i najbolja hrana u odgoju prasadi. Ono što je bitno je da se prilikom koncipiranja smeša za predstarter koristi što više mlečnih zamenica, lako iskoristljivih energetskih i proteinskih sirovina, kao što su: palmina mast, sojino ulje, krompirov protein, dekstroza, sojin proteinski koncentrat i sl. Iz ovog razloga predstarteri i jesu najskuplja hrana u odgoju svinja.

Zalučenje je najkritičnija tačka u odgoju prasadi, mnogo faktora dovodi do stresa životinja, kao na primer: nove grupe, novi ambijent, ukidanje mleka krmača, manipulacija prilikom prebacivanja u odgoj... zato je jako bitno da se na samom zalučenju ne menja hrana, već da se sa predstarterom ide još 4 - 5 dana nakon zalučenja. Prelaz između predstartera i startera treba da bude postepen uz mešanje ove dve hrane u odnosu 50:50 u trajanju od 4 - 5 dana.

Dobar start je pola bitke!

Pitajte stručnjaka



PERIOD SUPRASNOSTI/GRAVIDITETA